Go to Top

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τι σημαίνει αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση αφορά τη συνολική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, την αξία του, τα προτερήματα και τις δυνατότητές του. Η αίσθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και η αίσθηση ότι αξίζουμε την αγάπη των άλλων αποτελούν τις δύο βασικές εσωτερικές ανάγκες του ατόμου που επιδρούν στην αυτοεκτίμησή του.

Η ικανοποίηση και των δυο αυτών αναγκών καθορίζει τη σταθερότητα της αυτοεκτίμησης. Εάν καλύπτεται μόνο μία από τις ανάγκες αυτές, το άτομο δε νιώθει ολοκληρωμένο. Ακριβώς για το λόγο αυτό, μπορεί να τύχει να συναντήσουμε άτομα που έχουν πετύχει στην επαγγελματική τους πορεία και έχουν εισπράξει αναγνώριση, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να νιώθουν ότι δεν έχουν αγάπη ή αποδοχή από κοντινά τους και σημαντικά γι’ αυτούς πρόσωπα. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση όσον αφορά τις επαγγελματικές του δυνατότητες, αλλά χαμηλή αυτοεκτίμηση στις προσωπικές του σχέσεις.

Η υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να ενισχύεται από συγκεκριμένα εξωτερικά ή άλλα χαρακτηριστικά μας, αλλά δεν πηγάζει από αυτά. Πηγάζει από την αντίληψη που έχουμε για τα χαρακτηριστικά μας. Επίσης, όλοι μας έχουμε διαμορφώσει στο μυαλό μας μια εικόνα του Ιδανικού Εαυτού. Όσο πιο κοντά νιώθουμε ότι βρίσκεται η εικόνα του Πραγματικού Εαυτού σε αυτήν του Ιδανικού Εαυτού, τόσο υψηλότερη αυτοεκτίμηση έχουμε.

Η αυτοεκτίμηση χτίζεται από την πρώτη στιγμή της ζωής μας, από το είδος των σχέσεων που αναπτύσσουμε με τους άλλους και κυρίως με τους γονείς και τα άλλα αγαπημένα ή κοντινά μας πρόσωπα, από τις εμπειρίες μας και διάφορα γεγονότα, από τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες μας. Η αποδοχή, η ενθάρρυνση και η αγάπη που έχουμε λάβει και συνεχίσουμε λαμβάνουμε διαμορφώνουν και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται πίσω από πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας, στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα που αναπτύσσουμε για τους άλλους και τον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές, όμως, δυσκολευόμαστε να το αντιληφθούμε μόνοι μας και συνεχίζουμε να υιοθετούμε συμπεριφορές που εναντιώνονται στην προσωπική μας ανάπτυξη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας και τις προσωπικές μας επιθυμίες.

Ήρθε η ώρα να βγάλετε τον εαυτό σας από το περιθώριο!

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο ψυχολόγος να ενισχύσω την αυτοεκτίμησή μου;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πηγάζει από μια αρνητική εικόνα του εαυτού μας, που εστιάζει στις αδυναμίες και στα λάθη μας, στην αίσθηση που έχουμε ότι δεν αξίζουμε όσο κάποιοι άλλοι, ότι δεν θα τα καταφέρουμε σε πράγματα που επιθυμούμε να πετύχουμε και ότι θα μας απορρίψουν αν δείξουμε τον πραγματικό εαυτό μας. Έτσι παραιτούμαστε, αδρανούμε ή υποτασσόμαστε.

Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και εντυπώσεων που έχετε για εσάς τους ίδιους και οι οποίες πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα και παθητικές συμπεριφορές. Μπορεί να σας μάθει την «τέχνη του σκέπτεσθαι…αλλιώς!»

The Art of Thinking!…

Μέσα από μια διαδικασία βαθύτερης αυτογνωσίας, θα εντοπίσετε από κοινού τις πραγματικές σας δυνατότητες καθώς και τους μηχανισμούς εκείνους που τις κρατούν στην αφάνεια. Θα προβείτε σε μια γνωσιακή αναθεώρηση των αρνητικών εντυπώσεων που έχετε σχηματίσει για τον εαυτό σας και θα μάθετε να συγκρατείτε από κάθε εμπειρία και κατάσταση ό, τι σας δυναμώνει και σας αναπτύσσει, χωρίς τύψεις, ενοχές ή φόβους.

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί το κλειδί της ψυχικής ισορροπίας και ο εαυτός μας οφείλει να είναι σε γραμμή προτεραιότητας!